fbpx
Cloud Republic

Dit zijn de grootste uitdagingen voor IT-managers in 2022

Uitdagingen IT Managers

Digitale transformatie gaat sneller dan ooit. In een wereld die vraagt om steeds snellere en betere oplossingen, is het van groot belang dat organisaties hun (cloud) strategie serieus benaderen. Het gebruik van de cloud was al enkele jaren in opkomst en is door de pandemie in een nog hogere versnelling geraakt. Een geweldige vooruitgang die tegelijkertijd ook veel nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. We sommen de meest genoemde uitdagingen binnen bedrijven voor je op.

1. Security

Net als de afgelopen jaren is security nog steeds de grootste uitdaging voor IT-managers en andere beslissers. Zo blijkt uit het State of the Cloud rapport van Flexera. Met de enorme hoeveelheden aan data en het snel groeiende applicatielandschap, is het voor organisaties steeds lastiger om de beveiliging onder controle te houden. Ook het toenemen van multi-cloud strategieën, draagt hieraan bij. De verschillende protocollen en methoden die de cloud platforms met zich meebrengen veroorzaken vaak ‘ruis’ in organisaties. Hier spelen cybercriminelen dan ook maar wat graag op in.

2. Gebrek aan expertise

Op de tweede plaats staat het gebrek aan expertise binnen bedrijven. Ook hier draagt de bovengenoemde multi-cloud strategie aan bij. We zien dat steeds meer organisaties hun activiteiten in de cloud uitbreiden, waardoor de vraag naar vakmensen steeds sneller toeneemt. De snelle toename van Cloud-gebruik brengt veel nieuwe technieken met zich mee die vragen om een doordachte aanpak. Echter missen organisaties vaak interne kennis en maakt de drukte op de arbeidsmarkt het in huis halen van deze kennis ook steeds lastiger.

3. Kostenbesparing en -management

Over het algemeen gaat het overstappen naar de cloud gepaard met het besparen van kosten. Maar, elke cloud strategie is maatwerk en vraagt om de juiste aanpak. De prijsstructuren van cloud providers zijn vaak erg complex en vragen om veel achtergrondinformatie. Mede daarom, halen lang niet alle organisaties het maximale uit de cloud en blijft kostenbesparing vaak uit. Ook is het voor IT-managers lastig om de juiste begroting te maken. Uit het onderzoek van Flexera blijkt dat organisaties gemiddeld 13% meer budget besteden aan cloud-kosten dan in de originele begroting is opgenomen. Dit geeft wederom aan dat het belangrijker is dan ooit om grip te krijgen op je kosten in cloud.

Wil je meer weten over Cloud Cost management? In aflevering 33 van onze Dev Talks podcast gaan Dibran en Florian in gesprek met Oussama Zoubairi over hoe cost management bij AkzoNobel wordt aangepakt. Hij deelt handige tips die voor veel organisaties toe te passen zijn.

4. Toekomstbestendigheid

Met de enorme snelheid waarin de IT-wereld zich nu ontwikkelt is het lastig om bij te blijven. Bovendien is het vaak voor organisaties lastig om hun software zelf aan te passen of uit te breiden. Dit zorgt ervoor dat software vaak maar een aantal jaren mee kan. Dit maakt dat het steeds belangrijker wordt om software te ontwikkelen die toekomstbestendig en schaalbaar is. Zo is jouw organisatie voorbereid op veranderingen en kunnen jullie snel schakelen wanneer dit nodig is.

5. Governance

Nu de cloud toepassingen zich blijven uitbreiden, is het des te belangrijker om de juiste governance te hebben in je applicatielandschap. Echter blijkt het inrichten van een governance framework vaak nog een grote uitdaging. Toch is het inrichten van een Governance Framework essentieel, aangezien de de risico’s en kosten van cloudsystemen snel toenemen wanneer organisaties niet weten welke systemen en gegevens op welke manier worden ingezet.

Met deze uitdagingen in het vooruitzicht is het belangrijk om goed na te denken over jouw volgende stappen in de IT-wereld. Heb je advies nodig bij het inrichten van jouw applicatielandschap of wil je software laten ontwikkelen waarmee je écht jaren vooruitkunt? Neem dan zeker contact met ons op. We hebben altijd een passende oplossing voor jouw organisatie.

Onze developers aan het woord

Cloud Developer Matthijs aan het woord
Aan het woord

Cloud Developer aan het woord: Matthijs

Matthijs: “Het leukste aan Cloud Republic vind ik de enorme verbondenheid die er binnen het bedrijf is. Niet alleen binnen het team waarin ik werk,

Altijd de laatste .NET trends en development nieuws in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo weet je zeker dat altijd op de hoogte blijft van de laatste trends & ontwikkeling die voor jou relevant zijn.

Cloud Republic

Janssoniuslaan 80

3528 AJ Utrecht

 

info@cloudrepublic.nl