fbpx
Provincie Gelderland2020-08-25T15:45:24+02:00

Project Description

Provincie Gelderland

Nodejs Office365
SharePoint Online
Bootstrap

Roberto werkte bij de provincie Gelderland aan nieuwe SharePoint omgevingen. Hij vertelt wat hij heeft gedaan, geleerd, en voor elkaar heeft gekregen. 

Digitale ontmoetingsplaats voor interne informatievoorziening

Bij de provincie Gelderland ben ik ingezet als SharePoint developer en SharePoint solution architect. Met een team heb ik gewerkt aan het ontwerp van een nieuwe interne- en externe SharePoint omgeving. De wens voor die omgeving kwam voort uit een hernieuwde organisatievisie op de interne digitale informatievoorziening. Een van de speerpunten van deze nieuwe omgeving is de zogenaamde Binnenplaats. Dit is een digitale ontmoetingsplaats waarop medewerkers van de provincie Gelderland informatie met elkaar kunnen delen. Elke medewerker kan de omgeving personaliseren en op die manier toegang krijgen tot informatie en nieuws dat voor hem of haar relevant is.

Binnen dit project hebben we tevens de bestaande SharePoint-omgevingen opgewaardeerd naar de laatste on-premise versie. Dat deden we met behulp een speciaal ontworpen migratiestraat op basis van Sharegate. We werkten met allemaal Cloud Republic collega’s in een multidisciplinair scrum-team.

Technische en organisatorische uitdagingen

Dit project gaf de unieke kans om met een team van Cloud Republic collega’s – allemaal SharePoint specialisten –  te bouwen aan een volledig nieuw te ontwerpen omgeving, waarbij er interessante uitdagingen lagen op zowel op technisch als organisatorisch vlak. Eén van de randvoorwaarden van de opdracht was dat al het maatwerk cloud-ready moest zijn, zodat een toekomstige migratie naar Office 365 slechts een beperkte ombouw van het ingezette maatwerk zou betekenen. Tot voor kort waren SharePoint ontwikkelaars vooral .NET ontwikkelaars. Dit project bood echter de kans om aan de slag te gaan met de nieuwste ontwikkeltechnieken op het gebied van front-end development.

Tools en technieken

We hebben een aantal front-end technieken gebruikt, zoals onder andere Nodejs, NPM, Gulp, Sass, Knockout en Bootstrap. Voor de migratie van SharePoint hebben we gebruik gemaakt van een zelf ontwikkelde migratiestraat in combinatie met Sharegate. Voor het voorzien in verschillende soorten sites op aanvraag op basis van specifieke blauwdrukken hebben we een provisioning engine gerealiseerd.

Trots op de team effort

Het meest trots ben ik op de team effort waarmee we een eindproduct hebben neergezet dat de organisatie dagelijks ondersteunt in het samenwerken binnen een heleboel bedrijfsprocessen. Met de implementatie van de nieuwe SharePoint omgevingen is er een veelzijdig platform dat een belangrijke rol speelt in de interne digitale informatievoorziening van de provincie Gelderland. De medewerkers kunnen daarop laagdrempelig en volledig gepersonaliseerd digitaal contact hebben om zo nog beter samen te kunnen werken. Ook is de provincie Gelderland nu klaar de stap te zetten naar de cloud.

Gegroeid naar de rol van solution architect

Ik ben bij de klant begonnen als developer binnen het SharePoint scrum-team en heb gedurende het traject de kans gekregen om de rol van solution architect te vervullen. Binnen die rol is veel gelegenheid om te sparren met andere solution architecten. Daardoor heb ik versneld een bredere kijk op architectuur gekregen, die verder reikt dan alleen maar SharePoint en Office 365.

Typisch Cloud Republic

We hebben een duidelijke lijn uitgezet voor de klant en hebben deze bewaakt, om zo tot het beste resultaat te komen. Daarbij hebben we steeds scherp in de gaten gehouden dat de oplossing cloud-ready is. We werkten met meerdere Cloud Republic collega’s aan een gezamenlijk doel, waarbij tussentijdse successen zoveel mogelijk werden gevierd, samen met de klant. Er was geen wij-zij gevoel, het ging altijd over het hele team: zowel de Cloud Republic als de betrokkenen vanuit de provincie Gelderland. Dat vind ik heel bijzonder.

Bekijk meer projecten

Lees hier meer tips van onze developers