
Stage lopen bij Cloud Republic
Over het bedrijf
Cloud Republic is onderdeel van de Caesar Groep, een groep bedrijven die uitblinken in alle aspecten op het gebied van ICT-dienstverlening. Cloud Republic staat hierin bekend als de specialist op het gebied van cloud native development. Waar zij aan de hand van de Microsoft Stack state-of-the-art solutions ontwikkelt voor verschillende grote klanten als AkzoNobel, Rijksmuseum, de NS en Cito.

Stageopdrachten
OWASP Dependency Check Visual Studio Extension
In elk .NET project worden packages gebruikt. Deze packages kunnen verouderd zijn en kunnen bekende kwetsbaarheden bevatten. Op dit moment worden er bij onze klanten in de Azure Devops pipelines vaak scanners opgenomen om dit te voorkomen. Denk aan tools zoals Nexus IQ, OWASP Dependency Checker, Snyk voor kwetsbaarheden en DependaBot voor updates van packages.
Nu heeft Snyk een Visual Studio integratie waardoor je in de lokale build deze warnings krijgt, in plaats van te moeten committen en op de Azure Devops pipeline build te moeten wachten. Nexus IQ had dit ook, maar deze is nog niet uit voor Visual Studio 2022 (naar verwachting komt dit wel) e Voor de OWASP Dependency Check is deze er niet.
Maar deze tools kijken alleen naar kwetsbaarheden en niet naar mogelijke upgrades. Via een aparte check in de NuGet package manager is dit in Visual Studio wel te zien, maar hier moet handmatig voor gecheckt worden.
Daarom zou een Visual Studio extensie welke de kwetsbaarheid check en check voor mogelijke upgrades in de build uitvoert van toegevoegde waarde zijn. Hierdoor kan flink tijd worden bespaard omdat er niet steeds op remote builds gewacht moet worden. De kwetsbaarheidscheck zal dan gemaakt worden tegen de OWASP Dependency Checker omdat deze er nog niet is.
De technieken die wij nu voor ons zien zijn C#, Visual Studio SDK, eventueel Docker, Azure, ARM of Bicep.
Release Notes Generator
Bij de meeste klanten werken we met sprints in Azure Devops. Daar wordt, zoals in scrum hoort, na iedere sprint een release gemaakt, welke naar productie wordt gedeployed. Echter worden de functionaliteiten niet altijd allemaal beschikbaar gemaakt voor de eind klant. Om nu duidelijk te maken aan de klant welke features en bugs en zijn opgeleverd en welke bekende problemen er zijn worden er nu handmatig release notes geschreven.
Er zijn op de markt een aantal tools die een stuk hiervan kunnen automatiseren, maar deze doen meestal niet wat er precies nodig is. Of de tool leest de PBI’s uit Azure Devops of Jira, en voegt de omschrijvingen in een lijst toe waarna je alsnog hier een lopende tekst van moet maken.
Waar we naar op zoek zijn is een tool die de titel en omschrijving van de PBI leest, eventueel comments en aangevuld met git comments die aan de branch die aan de PBI is gekoppeld erbij zoekt. Van dit geheel moet dan een mooi verhaal gemaakt worden. Hiervoor kan ChatGPT gebruikt worden.
Dit kan een losstaande (gedeployde) tool zijn, of eventueel in een pipeline of als widget binnen Azure Devops.
De technieken die wij nu voor ons zien zijn C#, Azure Devops, API’s, ChatGPT, markdown en eventueel stukjes Azure, ARM of bicep en mogelijk een kleine frontend zoals Angular, React of Vue.
NServicebus Containers
Bij meerdere klanten gebruiken we NServiceBus om op een efficiënte manier het microservice landschap via de servicebus met commands en events aan elkaar te knopen. Hier maken we gebruik van saga’s om de orchestratie van de verschillende stappen op een goede manier met elkaar te verbinden.
Er zijn drie ondersteunende tools van NServiceBus die we bij de diverse klanten in meer of mindere mate gebruiken. Dit zijn ServiceControl, ServicePulse en ServiceInsight. ServiceControl is de backend van ServicePulse en ServiceInsight. ServicePulse is een applicatie welke door de administrators wordt gebruikt om de omgeving te monitoren en failed messages in te zien en mogelijk opnieuw te starten. ServiceInsight is een applicatie voor developers om de flow van de berichten door het systeem te visualiseren en te debuggen. Alle drie deze tools draaien alleen op Windows machines, wat niet heel goed matched met onze native cloud manier van werken.
Het doel is nu om deze drie tools binnen containers te laten draaien. Het installeren en starten is geen probleem, maar er zijn nog aanpassingen binnen de diverse tools nodig om het met elkaar werkend te krijgen en makkelijk benaderbaar van buitenaf.
De technieken die wij nu voor ons zien zijn NServiceBus, Azure Container Registries, C# (voor ServiceControl en ServiceInsight), Docker, Azure, AKS of Container Instances, ARM of bicep en Angular (ServicePulse).
Profiel
Deze afstudeerstage is echt iets voor jou, want jij:
- Zit in jouw laatste jaar van HBO ICT of een vergelijkbare studie;
- Hebt affiniteit met development en uiteraard met de Microsoft stack;
- Bent stressbestendig en beschikt daarnaast over een goede dosis humor;
- Hebt de ambitie om échte meerwaarde te laten zien;
- Zoekt een fijne afstudeerplek waar je kan gaan genieten van een professionele begeleiding.
Wat bieden wij jou
Een uitdagende stageplek voor 4 à 5 dagen per week waarin je geniet van een professionele stagebegeleiding door een ervaren developer. Naast de informele werksfeer, toffe uitjes en de vrijheid die je bij ons krijgt, bieden wij ook een stagevergoeding van 500 euro per maand op basis van een 40-urige werkweek. Vanwege het nieuwe werken zal de stage uit een combinatie van thuiswerken en kantoordagen bestaan. Neem contact op met Melvin via 06- 50 12 11 35 of contact hem per m.weerwag@caesar.nl om alle details te bespreken.